Νέα

ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η αλήθεια είναι πως η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από μερικά όχι και τόσο διασκεδαστικά συμπτώματα, όπως η πρωινή ναυτία, οι αϋπνίες, ή οι καούρες. Παράλληλα όμως φέρνει μαζί της και μερικά δωράκια, όπως είναι τα υπέροχα, πλούσια, γυαλιστερά μαλλιά, τα οποία οφείλουμε στο γεγονός ότι όταν κυοφορούμε, οι ορμόνες μας δεν αφήνουν τα μαλλιά μας να πέφτουν σύμφωνα με τον προγραμματισμένο τους ρυθμό. Δυστυχώς, όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν, και μετά τη γέννηση του μωρού και την αναπροσαρμογή των ορμονών, οι περισσότερες γυναίκες περνούν μια ακραία φάση αποβολής του τριχωτού ή επιλόχειας τριχόπτωσης. 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι είναι απολύτως φυσιολογικό, μετά την εγκυμοσύνη τα μαλλιά μας να αραιώνουν και, ειλικρινά, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να σταματήσετε αυτό το τόσο συνηθισμένο φαινόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να δείχνουν πιο γεμάτα και να τα αισθάνεστε πιο πυκνά. Όλα ξεκινούν με το να καταλάβουμε τι προκαλεί την τριχόπτωση μετά τον τοκετό – οπότε ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Τι είναι η τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

Η επιλόχειος τριχόπτωση είναι η αποβολή μαλλιών σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που συμβαίνει μετά τον τοκετό λόγω της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών στο σώμα. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό και, ευτυχώς, συνήθως προσωρινό φαινόμενο.

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Για να κατανοήσετε καλύτερα την απώλεια μαλλιών που προκύπτει μετά τον τοκετό, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ότι κάθε τρίχα στο κεφάλι σας έχει έναν κύκλο ανάπτυξης, ο οποίος αποτελείται από: 

– Την αναγεννητική ή αυξητική φάση, η οποία συνήθως διαρκεί 3-5 χρόνια (όταν μιλάμε για τα μαλλιά που βρίσκονται στο κεφάλι μας)

– Την καταγενή ή μεταβατική φάση, η οποία διαρκεί 10 ημέρες

– Την τελογενή ή φάση ηρεμίας, κατά την οποία τα μαλλιά έχουν φτάσει στο τελικό τους μήκος, και η οποία διαρκεί περίπου 3 μήνες

– Τη φάση του εξωγόνου ή της αποβολής, η οποία διαρκεί 2-5 μήνες. 

Κάθε μία από τις δεκάδες χιλιάδες τρίχες που βρίσκονται στο κεφάλι μας ανά πάσα στιγμή είναι σε διαφορετική φάση αυτού του κύκλου, γι’ αυτό και είναι φυσιολογικό να αποβάλλουμε περίπου 100 τρίχες την ημέρα, αλλά (ελπίζουμε, τουλάχιστον) όχι όλες τους την ίδια ακριβώς στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτός ο κύκλος ανάπτυξης μετατοπίζεται. Τα επίπεδα των ορμονών προσαρμόζονται για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του μωρού και η αύξηση των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, τα μαλλιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάθε τρίχα παραμένει στη φάση ανάπτυξής της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι αποβάλλουμε λιγότερες τρίχες από το κανονικό, γι’ αυτό και τα μαλλιά μας φαίνονται τόσο πλούσια και γεμάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αλλά αμέσως μετά τη γέννα, οι ορμόνες αρχίζουν να επιστρέφουν στα συνηθισμένα, προ εγκυμοσύνης επίπεδα. Η πτώση των οιστρογόνων εξωθεί πολλές τούφες μαλλιών να εισέλθουν στη φάση ανάπαυσης την ίδια στιγμή, φάση η οποία ακολουθείται (ναι, δυστυχώς) από τη φάση της τριχόπτωσης. Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι αποβάλλουν περισσότερες τρίχες από το κανονικό κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης και μπορεί ξαφνικά να βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλές τρίχες στη βούρτσα, το μαξιλάρι ή στο σιφόνι του μπάνιου. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης ονομάζεται επιστημονικά telogen effluvium.

 Πότε ξεκινά η επιλόχεια τριχόπτωση;

Μπορεί κανείς να αρχίσει να παρατηρεί απώλεια μαλλιών περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό, ενώ η τριχόπτωση συνήθως κορυφώνεται γύρω στους τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό.

 Πόσο καιρό διαρκεί;

Η υπερβολική απώλεια μαλλιών θα πρέπει να υποχωρήσει μέχρι ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Εάν αυτό δεν συμβεί μέχρι τότε, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν δερματολόγο. 

Τι μπορώ να κάνω για την τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

Αν και η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό είναι ένα φυσιολογικό γεγονός, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να κάνετε τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο υγιή και γεμάτα – και να σας δώσουν την αυτοπεποίθηση να ξεπεράσετε τη φάση αυτή σχετικά ανώδυνα. 

  1. Μακριά από τη ζέστη.

Είναι κοινό μυστικό ότι το styling μαλλιών με τη χρήση θερμότητας μπορεί να είναι βλαβερό για τα μαλλιά, οπότε για όσο καιρό αντιμετωπίζετε επιλόχεια τριχόπτωση, καλό είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο επιεικείς με τα μαλλιά σας. Δοκιμάστε το στέγνωμα με χλιαρό αέρα, τις πλεξούδες ή τα χτενίσματα που επιτρέπουν να ξεχάσετε το λούσιμο, μία στο τόσο.

  1. Φερθείτε με τρυφερότητα.

Το σκληρό στέγνωμα με πετσέτα ή το επιθετικό βούρτσισμα των μαλλιών δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου μετά τον τοκετό. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας απαλά, ξεκινώντας από τις άκρες και ανεβαίνοντας προς τις ρίζες, και επιλέξτε πετσέτες μικροϊνών για το στέγνωμα των μαλλιών.

  1. Μην ξεχνάτε τις βιταμίνες σας.

Οι βιταμίνες είναι εξίσου σημαντικές μετά τον τοκετό όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνιστάται να συνεχίσετε να παίρνετε την προγεννητική σας βιταμίνη μετά τη γέννηση του μωρού ώστε να συμπληρώνετε τη διατροφή σας, ειδικά όταν θηλάζετε. Τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία ολόκληρου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών. 

  1. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και μαλακτικό για όγκο.

Αυτά τα προϊόντα είναι ειδικά σχεδιασμένα για άτομα με λεπτά και αραιά μαλλιά και χρησιμοποιούν θρεπτικά, ογκοποιητικά συστατικά που βοηθούν τα μαλλιά να φαίνονται πιο γεμάτα και πλούσια. Σχεδιάσαμε το Τhickening Shampoo και το Thickening Conditioner με συστατικά που βελτιστοποιούν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και ενισχύουν τα μαλλιά, ενώ το προστατεύουν από τους στρεσογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όταν χρησιμοποιούνται μαζί, αυτές οι φυτικές συνθέσεις ενισχύουν την επιδερμίδα του τριχωτού και βελτιώνουν το πάχος της τρίχας.

  1. Δοκιμάστε ένα ενισχυτικό όγκου. 

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αραίωση μαλλιών, είναι σημαντικό να αναζητάμε προϊόντα που είναι σχεδιασμένα από γιατρούς, κλινικά δοκιμασμένα και ασφαλή για τα βαμμένα μαλλιά. Έτσι διασφαλίζεται ότι χρησιμοποιούμε ένα προϊόν που έχει δημιουργηθεί με τα καλύτερα συστατικά, έχει δοκιμαστεί και είναι ασφαλές ακόμη και για κατεστραμμένα μαλλιά.

Ο αφρός volume enhancing foam της σειράς μας, κάνει τικ σε όλα τα παραπάνω κουτάκια, και σε πολλά περισσότερα. Αυτό το μεταμορφωτικό προϊόν διαθέτει το πατενταρισμένο σύμπλεγμα BioPeptin Complex® για να ενισχύσει τη ζωτικότητα των μαλλιών και να εντείνει τον φυσικό τους όγκο. Η καθαρή, ανάλαφρη αυτή σύνθεση προσθέτει λάμψη και σώμα στην τρίχα, βελτιώνει την ελαστικότητα και ανθεκτικότητα της τρίχας ενάντια στο σπάσιμο και περιποιείται το τριχωτό της κεφαλής. Σε μια ανεξάρτητη έρευνα 4 εβδομάδων με 33 συμμετέχοντες, το 97% δήλωσε ότι τα λεπτά μαλλιά τους φαίνονταν και είχαν αίσθηση πιο πλούσια και με όγκο, ενώ το 94% δήλωσε ότι τα αραιά τους μαλλιά φαίνονταν πιο πυκνά, υγιή και ενυδατωμένα.

 

Όταν χρησιμοποιούνται μαζί, τα προϊόντα της συλλογής Volumizing Hair Collection αποτελούν την ιδανική ρουτίνα περιποίησης για την επιλόχεια τριχόπτωση και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ξανά την όψη πλούσιων, στιλπνών μαλλιών σε χρόνο d.t.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *